Nästa oljekris

En tankegång är att framtida efterfrågan på olja kommer att minska, eftersom konsumenterna får bättre alternativ. Många i detta ”högsta krav” lägret tror att tillväxten av elbilar snart kommer att göra olja föråldrade.

Det är en relativt smärtfri vy över framtiden och överensstämmer med mycket av vår tidigare erfarenhet. Gamla tekniker ersätts ofta av nyare, bättre och billigare teknik.

Jag har  tidigare skrivit  på varför jag inte tror att den här versionen av den framtida efterfrågan på olja kommer att utvecklas när som helst snart. I ett nötskal, om du ”gör matematiken” blir det klart att det kommer att vara år innan EV kan ta en meningsfull bit av oljebehovet.

Under tiden ljuder vissa organisationer i larmet, i stället för ett topp efterfrågescenario, kan vi snart möta ett toppleveransscenario. Eller åtminstone förlusten av globalt överskott av reservkapacitet. Förra gången detta hände steg oljepriset över 100 dollar per fat.

Varningstecken

I januari 2017 varnade Saudiarabiens energiminister Khalid A. Al-Falih CNBC att han förutsåg en risk för oljemangel 2020:

”Jag tror att om de investeringar som vi har sett de senaste två eller tre åren fortsätter under de närmaste två eller tre åren, kommer vi att ha brist på oljeförsörjning 2020. Vi vet, från vad vi har sett under de senaste par år vet vi att priserna på den nuvarande nivån och under inte ger tillräckligt med investeringar. Vi vet vilken naturnedgång som den befintliga produktionen genomgår, och vi vet att efterfrågan ökar med 1,2 till 1,5 miljoner fat per år. efterfrågan och naturlig nedgång, behöver vi årligen miljontals fat till marknaden, vilket kräver massiva investeringar. ”